A második verseny
2024. február 01. írta: champions

A második verseny

Kincsem második győzelmére nem sokat kellett várni,

2.jpg

....mert a Sztáray lot (versenylovak csoportja) hamarosan feltűnt Hannoverben.

1876. július 2-án, a Vergleichs Preis-ben /1000 méter, 2400 márka/ Kincsem két háromévessel, Double Zeroval és Clairette-el és a kétéves Hamburggal mérte össze erejét. Egy sikertelen indítási kísérlet után Kincsem és Clairette ugrottak el legjobban, nyomukban Hamburg, Double Zero, amely erre a távra nem volt felkészítve.

Az utolsó sarokig Kincsem hagyta magát vezettetni, aztán ott ott előretört, és kénye-kedve szerint, egy hosszal győzött. Mögötte Hamburg volt a második, és Double Zero lett a harmadik.

Ilyenkor persze felvetődik a kérdés, milyen kvalitású lovakat vert meg a kétéves Kincsem?

Nos, eleve két idősebb lovat utasított maga mögé, ráadásul Double Zero egy hétre rá megnyerte a Norddeutsches Derby-t! Ennyi erővel Kincsem is megnyerhette volna! De ugye a Derby a 3 éves lovak versenye, és még további kötelmek is vannak, melyeket most itt nem akarok részletezni.

Az 1876-os év kiemelkedő volt a magyarországi angol telivér tenyésztés szempontjából.

Május 31-én Kisbér megnyerte az angol Derby-t Epsomban, majd június 11-én Longchampban a Grand Prix 'de Paris-t. Világszenzáció!!!

És rögtön ezután színre lépett Kincsem... Hoppegartenben, a német lapok azt írták, hogy "Magyarország tenyésztésre való alkalmassága szembeötlő, a ménesek fekvése jól megválasztott, a táplálék beszerzése abból a talajból történik, ahol a csikó az anyjával együtt nő fel. A lóápolók több gyakorlattal, tudással és érzékkel bírtak, ezért a telivér a Kárpátok völgyében gyorsan akklimatizálódott, hiszen Csalogány és Kincsem anyái már belföldiek szintén."

"Nem mi mondjuk, hanem a »Sporn,« Hogy »a Sztáray-féle kétévesek mindent levernek mi utjokba akad" - írja a korabeli sajtó.

Brenyó József, több (nem csak) lovas (pl. "A Kisbéri Ménes története", "Kincsem", "A bábolnai Arab ménes", "A magyar galoppsport története") kötet szerzőjének, szerkesztőjének a sorait közöljük a nagy napig, azaz március 17-ig, Kincsem születésének 150. évfordulójáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsem.blog.hu/api/trackback/id/tr4018316703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása