Az ötvenedik
2024. március 13. írta: turfclub

Az ötvenedik

Frankfurt am Main

50.jpg

Kincsem berlini győzelme után a következő hírt találtam a honi sajtóban: „A múlt hét elején lefolyt hannoveri háromnapi versenyek az idén sem voltak reánk kedvezők. Valami különös talizmán-erővel bír e gyep Németország számára. Egyetlen díjat sem engedett át lovainknak. Tavaly egy Altona győzetett ott le a Nagy Díjban, az idén pedig egy Derby-nyerőnk, a Nil-Desperandum, két és 3éveseink is megverettek. A hannoveri levegő és víz, árt a mi lovainknak, pár év előtt Henckel istállója betegült meg ott, Altona és Kincsem sem itták az ottani vizet.”

„1879. július 6-án futtatják a Nord-Deutsche Derby-t Hamburg gyepén, honnan ama meglepő tudósítást kaptuk a napokban, hogy Blaskovics Ernő úr Purdéja, melynek igen jó kilátása volt e díjra, mint azt a berlini versenyek után elemeztük, útban van hazafelé Kincsemmel és Csillárral együtt. Még nem tudjuk, mi baja lehet a lónak mellyel együtt Kincsem és Csillár is hazajön, de alkalmasint lábának lett valami bibéje, mert Hesp azt írja, hogy egyébként egészségesek a lovak.”

Tehát Kincsem 49. győzelme után hazatért a gödi tréningtelepre, hogy következő versenyeire itthon készülhessen fel. Közben Sztáray Jánosék serényen szervezték már a „Wunderstute” további németországi fellépéseit.

Frankfurt lakossága szerette volna harmadszor is látni a kancát!

„Kincsem augusztus 15-én indul vissza Németországba, hogy a baden-badeni nagydíjért harmadszor mérkőzzék meg a nyugat lovaival e nemzetközi versenyen. A futás napja szeptember 2-dika. Előbb azonban augusztus 25-én Frankfurt gyepén, a hesseni nhg tiszteletdíjáért fog alkalmasint futni, külön meghívás folytán, mert a frankfurtiak kíváncsiak e rendkívüli lovat látni. Blaskovics úr csakis courtoiseből indítja lovát e versenyben, mert e tiszteletdíjat csak három ízbeli győzelem után (különböző években) kapja meg a nyertes lovas tulajdonosa. E díjban tavaly Henckel gr. Prince Giles the First-je volt győztes, s az idén védeni kell neki, különben elveszti reá jogát."

Kincsem reménybeli 50. győzelmét megünnepelendő, nagy és előkelő közönség látogatott ki a frankfurti lóversenypályára. Jelen volt többek között a mecklenburg-strelitzi nagyherceg, Angliából Manchester hercege és a hercegné, illetve Sir George Chetwynd és Lord Aylesford.

A bukmékerek a fogadásokban Kincsem vereségére 20-szoros pénzt ígértek. „gr. Henckel, ki mint szenvedélyes sportsman mindig nagy örömmel látja a híres kanczánkat futni, hogy azt legalább galoppra kényszeríthesse, Little-Digbyt küldte ellene, mert Prince Giles-nek első nap baja támadt.”

A frankfurti erdőben Kincsem augusztus 25-én indult, Frigyes Vilmos hesseni tartomány gróf tiszteletdíjáért. A 2800 méteres távon, nem annyira a csekély 1550 márkáért, hanem az 50. jubileumi győzelemért!

Blue Rock, a már említett, Little Digby és Apple Blossom álltak még starthoz. Ez utóbbi csak azért, hogy részt vehessen az Abschieds Handicapben.

A start után Kincsem helyből elugrott, a másik két ló pedig tőle nem túl messze követte őt. A második körben aztán Wainwright alatt még ki sem nyúlt a gödi kanca, a szép Blue Rocknak azonnal vége lett.

Ekkor bár Madden ostorral és sarkantyúval is biztatta lovát Blue Rockot, mégis Kincsem közönséges kurta vágtatásban 4 lóhosszal maga mögött tartotta régi Jockey-ját. Végül Kincsem négy hosszal könnyen nyert, a csinos Little Digby pedig, húsz hosszal lemaradva harmadik.

Kincsem a második Blue Rock-nak 9 és fél kilót adott! (ennyivel több terhet vitt)

Brenyó József, több (nem csak) lovas (pl. "A Kisbéri Ménes története", "Kincsem", "A bábolnai Arab ménes", "A magyar galoppsport története") kötet szerzőjének, szerkesztőjének a sorait közöljük a nagy napig, azaz március 17-ig, Kincsem születésének 150. évfordulójáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsem.blog.hu/api/trackback/id/tr5618353005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása