Az ötvenkettedik
2024. március 15. írta: turfclub

Az ötvenkettedik

Könnyű séta Sopronban

52.jpg

 Ugyan a magyar „különítmény” még javában ünnepelte Kincsem 51. győzelmét, amikor Wainwright a verseny után, a becsületes ember erélyességével követelte, vizsgálja ki nyomban a versenyintézőség, hogy miért vette őt le Hesp Kincsemről. 

Miután az ok kitudódott, hogy tudniillik az egész csupán honfitársak közti szokásos üdvözlésnél több nem volt, és kiderült a lovas teljes ártatlansága, a bizottság erről neki egy hivatalos tanúsítványt is kiállított.

A vérig sértett jockey aznap este Iffezheimben az utcán összetalálkozott Hesppel, megállította, nekirontott, és csak mások közbelépése akadályozta meg a botrányt. Hespet nyilvános elégtétel adására is kötelezték, aminek a Vadász- és Verseny-lap szeptember 11-i számában tett eleget: 

Nyilatkozat Alulírott hitelesen bizonyítom, hogy a múlt heti baden-badeni versenyek alkalmával Nagyságos Blaskovich Ernő úr jockeyja, Wainwright ellen téves információból támadt gyanúm alaptalan, és az idő rövidsége miatt eljárásom elsietve volt, ezt nyilvánosságra hozni kötelességemnek tartom. Wainwright továbbra is Blaskovich Ernő úr szolgálatában marad. Pest, 1879. szeptember 10. Hesp Róbert, közidomár

A honi sajtó örömmel tudósított Kincsem újabb győzelméről és egy kis magyarázatot is adott a díjazást és a trófeák birtoklási jogát illetően. 

„A baden-badeni nagydíj (20.000 márka) és tiszteletdíj (5000 márka értékű dísz-serleg), minden évben kiadatik a nyertes lónak. Kincsem már 3 évben nyerte el azt, tehát 3 aranyserleg díszíti gazdája éttermét, és 3-szor 20,000 márkát hozott haza Kincsem. Ellenben a frankfurti Hessen-nagyherczegi tiszteletdíjért, a német császár ezüst pajzsáért, az ezüst ostorért stb. ily díjakért ugyanegy tulajdonosnak 3-szor kell győztesen futtatni, de nem ugyanazon egy lóval.” 

Wainwright újra megkapta a tulajdonos és a tréner bizalmát, és az elkövetkező három hétben, minden visszazökkent a normál kerékvágásba Gödön. 

Így a szeptember végi soproni meetingen újra a fiatal lovas szállt nyeregbe a Hesp felügyelete alatt álló lovakra. Sopronban, 1879. szeptember 29-én a 3200 méteres távra kiírt Államdíjat szeles, esős, hideg időben rendezték meg. A vágtató lovak nyomát mindenütt magasan szétfecskendező víz jelezte. Sajnos Kincsem sokszoros ellenfele Prince Giles the First, mint a futam előtt kiderült, valet-t mondott a versenypályának. Harry Hall pedig inkább megnyerte a Festetics-díjat, mint sem Kincsemmel a csekély értékű 2-dik pénzért indult volna. 

Az Állam-Díjért tehát Kincsem Wainwright-tal a nyergében (72 kilogrammot kellett volna vinnie) magányosan járt körül, s vele tartott a zöld gyepen az 52-dik győzelmét ünneplő tulajdonosa, Blaskovich Ernő is.

A 350 darab 10 frc-os magyar arany jó helyre került. 

A csatolt képen az idős mester, Robert Hesp látható, 1879 Berlin, Hoppegarten.

Brenyó József, több (nem csak) lovas (pl. "A Kisbéri Ménes története", "Kincsem", "A bábolnai Arab ménes", "A magyar galoppsport története") kötet szerzőjének, szerkesztőjének a sorait közöljük a nagy napig, azaz március 17-ig, Kincsem születésének 150. évfordulójáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsem.blog.hu/api/trackback/id/tr4618354601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása