Az első verseny
2024. február 01. írta: racingportal1

Az első verseny

A mai nappal megkezdjük emlékező sorozatunkat ebben a  varázslatosnak ígérkező évben.

kincsem_versenyei.png

Brenyó József (hogy ki ő – erről később) nagy fába vágta a fejszéjét. Innentől következzenek az ő sorai.

"Azon gondolkodom egy ideje, hogy miképp tudnám méltóképpen emlékeztetni az ismeretségi körömet egy közelgő jeles évforduLÓról? Igen természetesen egy lóról lesz szó, egy nekünk nagyon kedves kincset érő csodáról.

55 alkalommal fogok nekifutni, hogy 54 szer elnyerhessem a tetszésüket!

És ezzel le is lőttem a poént, hiszen aki idáig elolvasta a posztomat az már kitalálhatta, hogy Cambuscan és Waternymph csikójáról fogok írni. Hogy miért nem írom egyből ide a nevét a Waternymph coltnak? Ha hiszik, ha nem azért, mert a sárga kiscsikó jó pár hónapig nem kapott nevet. De ne szaladjunk annyira előre, ki fia borja volt Waternymp és hogyan került Blaskovich Ernő úr /a korabeli sajtó írja Blaskovics-nak is/ tulajdonába?

Nos ez egy kalandos történet, de jöjjenek a tények is sorban: "The Mermaid az ozorai ménesben a szép Cotswold után 1860-ban, valamikor január 1. és február 2. között egy sárga kanca csikót ellett. A csikó a Waternymph nevet kapta. Herceg Esterházy Pál Waternymphet 1862-ben, kétéves korában küldte idomításba Thomas Bensonhoz".

A hercegnek nem sok babért hozott a szép vízinimfa, /azért én ma cserélnék vele,/ ide is írom röviden, mi mindent!

Háromévesen Waternymph megnyerte az Egyesült Nemzeti-Díjat, ráadásul kilenc ellenfelet győzött le könnyedén. Azt írták róla, jól bizonyította keménységét, küzdőszellemét. Később viszont "csak" helyezéseket ért el, még ha szoros versenyekben is. Pl. Bécsben, a Bürger Preisben lett fejhosszal második. 1864 június 4-én, Pesten szintén második lett a Hazafi-Díjban.

1.jpg

Herceg Esterházy Pál elkedvetlenedett és hirtelen felindultságában feloszlatta versenyistállóját, a kancát így mindjárt a futás után Esterházy Miklós vette meg, aki a következő napon ugyancsak 800 forintért továbbadta Blaskovich Ernőnek. Na kérem, itt jön egy filmbe illő fordulat!!! Ugyanis a kanca új tulajdonosának rögtön megnyeri az Esterházy-díjat, 893 Ft értékben, így Blaskovich nemcsak a kancát kapta szinte ajándékba, hanem még 93 forinttal meg is fejelte az ajándékot!

Láthatják miként mosolygott rá Fortuna Blaskovich Ernyeszt-re! Mert, hogy így is hívták őt az Ernesto becézett formájaként.

Szokás volt még a XIX. században is, hogy ha egy lakodalmat tartottak vidéken, akkor arra illett volt a falu apraja-nagyján kívül a környék nemesi családjait is meghívni, akik egy tánc erejéig bekapcsolódhattak a mulatságba. Így történt, hogy a Blaskovich-fiúk elvetődtek egy ilyen többnapos lagziba és éjfél felé egymás után kérték fel a menyasszonytáncra a boldog arát. Mikor azonban Ernőre került volna a sor, hirtelen megfagyott a levegő:

"Nem táncolok az Ernyeszttel, mert az Úr vitte a Németet!" - szólt a menyasszony, azzal faképnél hagyta a megszégyenített Blaskovich-ot.

Az ok az volt, hogy Ernő jó kapcsolatot ápolt a bécsi udvarral és engedett a 48-ból. Talán a lószeretet, talán a korán felismert realitás is közrejátszhatott, de részt vett olyan falkavadászatokon, illetve maga is indult olyan lovas versenyeken ahol az uralkodócsalád valamelyik tagja jelen volt. Sőt egy alkalommal ő vitte fogatával magát a császárt, Ferenc Józsefet. Beigazolódott a mondás, "Akinek szerencséje van a kártyán, annak nincs szerencséje a szerelemben!" Tény, hogy Blaskovich Ernő sohasem házasodott meg, mert hogy egy másik klasszikust idézzek:

"a pénzügyeket szívvel, a szívügyeket pénzzel intézte..."

A viszonzott igazi nagy szerelem nem talált rá, de Ernő mégiscsak megfogta az isten lábát és hamarosan a világhírig repítette a mesék táltos lova, Kincsem.

history_of_our_race_course_rennbahn_hoppegarten.png

Hoppegarten - képforrás: hoppegarten.com

A csodakanca élete első versenyét Berlinben futotta. (1000 méter - 2775 márka) Így szól a korabeli tudósítás:

"A hoppegarteni versenypályán 1876 június 21-én, az első futamban az Erstes Criteriumban indult először Kincsem. Lovasa Michael Madden (53,5 kg) a Sztáray-színeket – kék-sárga ujjak, kék-sárga csíkos sapka – viselte. Kívüle Boreas, Alpenstock és Signal álltak starthoz. A zászló lecsapása után Boreas és Kincsem színei világítottak az élen, pár száz méter után, a könyöknél már Kincsem hosszú ugrásokkal egyedül járt elöl, s anélkül hogy teljesen kinyúlt volna, erősen tartva nyert."

Idézetek: Dr. Hecker Walter, Kincsem c. könyvéből.

Az elkövetkezendő napokban tehát Brenyó József több (nem csak) lovas (pl. "A Kisbéri Ménes története", "Kincsem", "A bábolnai Arab ménes", "A magyar galoppsport története") kötet szerzőjének, szerkesztőjének a sorait közöljük majd a nagy napig, azaz március 17-ig, Kincsem születésének 150. évfordulójáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsem.blog.hu/api/trackback/id/tr918316659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása