A tizennegyedik
2024. február 06. írta: turfclub

A tizennegyedik

Verseny a bécsi kékszalagért.

14.jpg

Még 41 történet hátravan március 17-ig, azon a napon ünnepeljük Kincsem, a „Csodakanca” 150. születésnapját!

Az első monarchiabeli Derby-t a kiegyezés utáni évben, 1868-ban Bécsben rendezték meg és egy Wissehrad nevű ló nyerte meg, lovasa Osborne volt.

A versenysorozat az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése után osztrák, magyar és cseh Derby-re vált szét. A „sógorok” idén már a százötvenötödiket fogják ünnepelni, (1945-ben elmaradt) de a sors fintoraként nálunk Budapesten. Ugyanis az idei, (mint hallom nem hivatalos) Osztrák Derby-t augusztus 4-én, a Kincsem Parkban Donau Derby néven futják!

De vissza a boldog békeidők korába, 1877-be! Nos, ebben az időben a verseny neve Ausztriai Derby, Lovaregyleti-díj volt. A későbbiekben az osztrákok a futam nevén és a versenytávon is változtattak, míg napjainkra sajnos a lósport Freudenauban eljelentéktelenedett.

Kis magyarázat a verseny elnevezésére és az alapító személyek kilétére.

E történet gyökerei is Angliába, a lóversenyek őshazájába nyúlnak vissza. A Derby-futamokat minden országban évente egyszer rendezik meg, fix távolságra többnyire másfél angol mérföldre kiírva, három éves angol telivér mének és kancák számára. Az adott évjárat minőségét jól mutatja. Ennek ellentmond, hogy a közvélekedés szerint a legszerencsésebb nyeri! (*1)

A Derby egy 1780-óta megrendezett lóverseny. Érdekesség, de nem meglepő, hogy Franciaországban – a nemzeti büszkeség miatt – hiányzik ez az elnevezés. Miért? Azért, mivel az egy angol lordra, Edward Smith-Stanley, 12th Earl of Derby-re utal.

A gróf 1780-ban fogadást kötött lovára Lord Bumbury ellenében, hogy az övé a gyorsabb. A futam előtt abban egyeztek meg, hogy a vesztesről fogják elnevezni a továbbiakban ezeket a lóversenyeket.

Az első 4 versenyt 1600 méteren futották. Ezután tértek át a ma is érvényes versenytávra Epsomban, amely valójában másfél mérföld (1 mérföld és négy furlong) és 19 yard, azaz kb. 2417 méter. (*2)

Szemezgetve a korabeli magyar sajtót 1877 tavaszán a bécsi Osztrák Derby-t illetően az alábbi esélylatolgatásokkal találkozunk.

„Derby kedvenczek: Az idei három évesek tavaly mutatott képessége után ítélve, sportkörökben az a vélemény, miszerint a következő lovak futhatnak legtöbb esélylyel…: Kincsem, Csalogány, Czigánylegény, Légyott, Romeo a Pest körüli training-istállókból, az Angliában idomitásban levő lovak közül egy Buccaneer Voltella mén és Fanny-Day.”

Mivel Blaskovich Ernő kétszer is kikosarazta Baltazzit Kincsem megvásárlását illetően, ezért az nagy erőket mozgósított, hogy revansot vegyen. Baltazzi Arisztid haza hozta Newmarketből Joseph Hayho idomításából a fent említett Buccaneer–Voltella származású sárga mént, amely Angliában, kétéves korában több ígéretes futást is produkált.

Ráadásul lovát, mint az Epsomban Derby-t nyerő Kisbért, szintén a szülőföldjéről nevezte el. Így Tallós, ha nem is Epsomban, de Bécsben talán Derby-t nyer neki.

„Newmarketből való megjövetele óta a Voltella-mén mindig friss volt, kitűnő szőrben, duzzadt az izmoktól, s tulajdonosa még a verseny előtti napon is, 4 az 1-hez elég erősen fogadta. A mén, úgy néz ki – írták az angolok –, hogy nagyobb dolgokra is képes, bár Buccaneer-csánkjai vannak, amelyek trénerének, Kisbér előkészítésénél is anynyi gondot okoztak”

De Kincsem is rendben volt, sőt a pesti versenyek után még húst rakott fel, izmokat szedett magára. Az Osztrák Derby-ben kettejükön kívül még hatan indultak, Henckeltől: Blücher és Premier Coup, Bethmanntól Pfeil, Kinsky Zdenkótól Prince Grégoire, Festetics Páltól Bimbó, végül Orczytól Czigánylegény.

1877. május 21-én Bécsben a meg-megújuló záporok miatt nem tolongtak annyian a freudenaui pályán, mint máskor, ám a tizedik Osztrák Derby ünnepi forgataga így is remek látványt nyújtott. Jelen volt az udvar, Ferenc József császár, Sisi a császárné, Rudolf trónörökös, a főhercegnők, a főhercegek, s az előkelő társaság teljes számban.

A csapat Cavaliero parancsnoksága alá került, a start ceremóniája megkezdődött és a mezőny rövidesen útjára lett bocsátva.

Blücher ált az élre, hogy Premier Coup részére a sebes iramról gondoskodjon. Pfeil mögötte, ám Premier Coup egy elhibázott vágtaugrás miatt nemsokára kiesett a versenyből, Kincsem az utolsó előtti sarokig a negyedik helyen lett tartva, ezt túlhaladva egy pillanat alatt Blücher mellett termett, az egyenesbe fordulva már egyedül járt elöl, és olyan könynyen, mintha nem is versenyben, hanem otthon a munkában menne… Kincsem játszva nyert két hosszal, Tallós második lett, négy hosszal hátrább következett Pfeil.

A győzelmet hatalmas ováció követte, Blaskovich nagy napja elérkezett és amire ő a legkevésbé gondolt, a császár a páholyába kérette.

„A császári felségek szerencsekívánataikat fejezték ki a magyar sportembernek, és a császár a maga veleszületett szeretetreméltó módján azt nyilatkozta, hogy ő, mint Magyarország királya egyben az Epsom Derby nyerőjének is képviselője, ez még messze elmarad Kincsem tenyésztőjének dicsőségétől” – írták a bécsi lapok.

Ferenc József örült, hogy íme, most birodalmában még egy Kisbérnél is jobb versenyló találtatott. Ez a császári szerencsekívánat – amiben a turfon nálunk ezelőtt csak két német vendégnek, Renard és Henckel grófoknak volt részük a pesti gyepen 1867-ben, és nekik is csak politikából, és ezután többé senkinek – talán nemcsak a nagyszerű ló tulajdonosának szólott, hanem – bár erre hiteles adat nincs – annak a Blaskovich Ernőnek, aki húsz évvel ezelőtt, amikor a vármegyék urai vonakodtak a tisztelgésekben részt venni, a császárt az országbeli körútjain Pest vármegyén keresztül négyesén röpítette...

A Baltazziak meg voltak döbbenve, nem azért, mert Tallós kikapott, hanem azért, hogy miként veretett meg. Egy vágtaugrást nem bírt a kancával menni, pedig a mén ereje teljében mérkőzött, ő úgy hagyta ott a többit, mint ahogy Kincsem otthagyta őt.

Nézzük, hogyan írt a versenyről a korabeli sajtó!

Lovaregyleti dij. (Osztrák Derby) 1877. május 21 (16.950 frt a későbbi tudósítások szerint)

10,000 frt. Belföldi, észak- és délnémet 3é. mének és kanczák számára. Táv. 2400 m.
Teher kanczáknak 54 kgr., méneknek 55 kgr.
Tét 300 frt, bánat 150 frt. — A második lónak 2500 forintig a tét és bánatpénzekből. A 3ik ló tételét menti. Zárlat 1877-re 81 nevezéssel.

Blaskovits Ernő úr s. k. Kincsem a. Cambuscan a. Waternymph 54 kil. Madden 1.
Baltazzi Sándor úr p.m. Tallós 55 kil. Webber 2.
Br. Betbman S. p. m. Pfeil 55 kil. Butters 3.
Gr. Nádasdy Fer. nev. gr. Kinsky Zdenko p. m. Prince Gregoire 55 kil. (vitt 55 1/2 kil.) Dunn 0
Gr. Festetics Pál р. k. Bimbó 54 kil. Grimshaw 0
Gr. Henckel H. sp. m. Premier Coup 55 kil. Busby 0
Ugyanannak p. m. Blilcher 55 kil. Smett 0
Gr. Lónyay Béla nev. br. Orczy E. f. m. Czigánylegény (el. Están) 55 kil. Smart 0

Bánat 73 lóért.

Blücher vette át a vezetést, Pfeil 2-ik, azután Kincsem, Tallós hatodik. Már 1000 méter után Premier Coup nem tudta az iramot tartani és leesett. Az utolsó előtti saroknál Tallós a 4-ik, Kincsem a 2-ik helyre megy, s az iram gyorsabbodik, egyúttal a mezőny is elszóródik. Az egyenes vonalra befordulva Kincsem előremegy, elhagyja a többieket s tetszés szerint nyer 10 hoszszal. A 2-ik helyért Tallós és Pfeil küzdenek egymással s az előbbi 4 hoszszal magának biztosítja. Blücher és Czigánylegény néhány hoszszal Pfeil mögött.

A csatolt festmény 1884-ben Kéthely és Bibelot holtversenyét ábrázolja a Práter-díjban.

Felhasznált irodalom: Dr.Hecker Walter - Brenyó József, Kincsem - A verhetetlen versenyló igaz története

(*1) Az angol szakemberek szerint a tavaszi 1600 méteres versenyt a gyors ló nyeri. A Derby 2400 méteres távját a szerencsés, míg az őszi, hosszútávú (2800 méter) versenyen érvényre jut a klasszis, a távbírás, az acélosság.

A Hármas Korona megszerzéséhez a következő versenyeket kell megnyerni:

Nemzeti Díj (május – 1600 m)
Magyar Derby (július – 2400 m)
Magyar St. Leger (október – 2800 m)

(*2) = Egy yard egyenlő 36 hüvelykkel, vagy 91,44 centiméterrel.

Brenyó József, több (nem csak) lovas (pl. "A Kisbéri Ménes története", "Kincsem", "A bábolnai Arab ménes", "A magyar galoppsport története") kötet szerzőjének, szerkesztőjének a sorait közöljük a nagy napig, azaz március 17-ig, Kincsem születésének 150. évfordulójáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsem.blog.hu/api/trackback/id/tr718319909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása