A negyvenhetedik
2024. március 10. írta: turfclub

A negyvenhetedik

Régi idők lovija

47.jpg

Kincsem legközelebb 10 nap múlva Bécsben a Másodosztályú Állam-Díj 2800 méteres távján állt starthoz, ahol a jól ismert ellenfél Henckel Hugo gróf lova, Prince Gils the First várt rá. Mindezt 800 arany reményében, amely 3200 frt-ot kóstált akkor.

Blaskovich Ernő és Robert Hesp újabban azzal a nehézséggel néztek szembe, hogy Kincsem ellenében szinte senki sem akart kiállni egy kivételével, aki a fanatikus német gróf volt. Ezért Francis Cavaliero megmozgatta angliai kapcsolatait, hogy egy match-et szervezzen Kincsemnek a szigetországba. Ellenfélnek az új csillagot, az amerikai Parole-t szemelte ki.

Francis Cavaliero megkerülhetetlen alakja volt ezekben az időkben a honi (értsd O-M Monarchia) galoppsportnak, minden jelentős eseményen ott volt, a versenyeken teherhatározó, (handicapper) pályafelügyelő vagy starter szerepben, de a telivér értékesítésből és a beszerzésből is kivette a részét. Íme, az alábbi példa: Francis Cavaliero, hites becsmester és árverező! És micsoda lovak kérem, érdemes böngészni a korabeli sajtó árverési kínálatból!

"A Wartenburg határában levő Alpine-Sudfarm 1éves telivér csikóinak árverése az idén /1879/ május 21-én d. u. 2 órakor Bécsben a Freudenauban fog megtörténni, s azonnal készpénz fizetés mellett a legtöbbet ígérőnek átadatni, u. m.

  1. Sárga mén, ap. Cambuscan a. Flower Girl, Orlandotól.
  2. Pej kancza, (Vöckla nővére) ap. Buccaneer a. Anonyma, Thunderbolttól.
  3. Sárga kancza, ap. Cambuscan, a. Camélia, Carnivaltól.
  4. Sárga mén, ap. Buccaneer a. Grand Duchess, Stockwelltől.
  5. Pej kancza, ap. Palmer a. Nil Desperandum, ennek ap. Adventurer a. Rescued, Orlandotól.
  6. Pej kancza, ap. Palmer a. Gouache, Pretty Boytól.
  7. Sárga kancza, ap. Buccaneer a. Chére Amienek és Polestarnak az anyja, Tormanbytöl.
  8. Sárga mén, ap. Virgilius a. Mariolin, melynek ap. Cambuscan a. Kincsem apja, Rataplantól.
  9. Sárga mén, ap. Cambuscan vagy Gamecock a. Amazonian Orlandótói.
  10. Pej kancza, ap. Bois Rüssel a. Wave, melynek ap. Stockwell a. Ariadne Newminstertöl.

Bővebben értesülhetni a netalán kívánt különfizetési feltételek stb. felől az árveréssel megbízott Francis Cavaliero, hites becsmester és árverezőnél Bécs cs. kir. fő és székvárosban, Wollzeile 3.

Egy hír szintén a szaksajtóból:

„Birtokváltozás. Wild Rover, p.m. elletett 1875. apja Buccaneer a. Floricau, megvette Sgr. Girolamo Trovati gr. Festetics Páltól 10.000 frtért (átszámolva 2500 arany, ami súlyra 7312 gramm színarany! Mai áron cirka 150 millió forint!) Minden eladott ló után 10 forint jár az istállószemélyzetnek! Francis Cavaliero"

Jöjjön egy bulvárosabb hír Cavalieroról:

„Mr. Francis Cavaliero, a derék starter és az osztrák jockey-club titkára, a pozsonyi versenyek alkalmával kellemes meglepetésben részesült, hol Batthyány Arthur és Esterházy István grófok, ezüst foglalatú strucc-tojásból készült kancsót nyújtottak át neki, a pozsonyi club nevében. E kancsó 16. századbeli remekmű. Mr. Cavaliero előbb német, majd magyar toasztban köszönte meg e megtiszteltetést.”

És hogy milyen hangulata lehetett egy árverésnek és miért szerették az angol gentlemant, aki mindezt megszervezte, és mellesleg hét nyelven beszélt? Nos, arra is hozok egy példát a honi sajtóból:

„…az egész vendégsereggel együtt oly derült állapotban vagyunk…, midőn a természet alkotta zöld parkban, a gyönyörű szép-nem (hölgyek) mint egy-egy gyémántcsillag ragyog és tündököl körülöttünk. Midőn a páratlan Palugyay papa reggelijével sürög, forog és ínyenc-étkeivel étvágyunkat fokozza, pezsgőjével jókedvünket éleszti, midőn a pozsonyi Oláh, és szempezi Miska bandája, hol egyenként, hol csoportosulva a legszebb darabokkal mulattat, és tudja Isten meddig tartana mindez, ha Mr. Cavaliero szokott jókedvével az állványra lépve, kalapácsütésével nem figyelmeztetne az árverés kezdetére…”

Blaskovich Ernőt egy újabb elismerés érte azáltal, hogy az általa tenyésztett lovat, Bolygót az egyik legkiválóbb német szakember vásárolta meg a leghíresebb német ménes számára:

„Birtokváltozás. Bolygó, 4é. fek. mén, ap. Bajnok, a. Gipsy Girl, megvette a porosz királyi orsz. lovászmester gróf Lehndorff 6000 frt-ért Blaskovics Ernő úrtól. E pompás termetű fekete mén, alkalmasint a Trakeheni Ménesbe kerül, egyelőre azonban vezető lóul szolgál. Most gratulálhatunk igazán Kozma Ferenc úrnak, ki Bolygó apját majd fele áron tudta megnyerni Mezőhegyes számára.”

De muszáj végre Kincsem bécsi futására rátérnem, amelyről ismét csak rövidke híradást találtam:

„Bécsben, május 18-án a Staatspreis Zweiter Classéban csak Prince Giles the First állt ki ellene. A kanca a pálya első felén hagyta magát vezetni, azután Wainwright elengedte, mire Kincsem előreszökve canterben tíz hosszal játszva nyert. Bushby kancánk hátsó patáit nézhette újfent.”

A versenyfeltételek annyiban igazságosnak mondhatók, hogy Kincsem csak két kiló plusz terhet vitt a herceg javára.

De a 10 hosszas győzelem egyszerűen fenomenális!

Brenyó József, több (nem csak) lovas (pl. "A Kisbéri Ménes története", "Kincsem", "A bábolnai Arab ménes", "A magyar galoppsport története") kötet szerzőjének, szerkesztőjének a sorait közöljük a nagy napig, azaz március 17-ig, Kincsem születésének 150. évfordulójáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsem.blog.hu/api/trackback/id/tr6018350141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása