Hesp Róbert
2024. április 25. írta: turfclub

Hesp Róbert

Kincsem idomárja csupán 39 nappal élte túl a Csodakancát, Bécsben hunyt el 1887. április 25-én.
hesp_robert.jpg

Rá szeretnék emlékezni most a 137. évfordulón.

Robert Hesp 1825-ben született az angliai Yorkshire grófságbeli Slingsbyben egy szíjgyártó és nyerges fiaként. A Hesp család a Harmincéves háború idején Németországban élt Hespe néven, innen Fland­riába ván­d­orolt át, majd­ az angliai Yorkshire­ben települtek le.

Robert Hesp Maltonban tanult Job Marsden-nél, a nagyhírű trénernél, ahol korán megmutatkozott kiváló tehetsége, eleinte kopókat irányító falkamesterként (huntsman) vadászlovak felkészítésével foglalkozott. Yorkshire-­ból 1846-­ban érkezett a Monarchia területére.
Magyarországon Eszterházán helyezked­ett el, majd­ Kisbéren a Batthyány grófokhoz került, mint falkamester. A szabadságharc leverése után követte az emigrációt. Azonban hamarosan visszatért Magyarországra, hogy Batthyány Gusztáv itthon marad­t, Ödön nevű fiát kiszöktesse az országból, ezután még egyszer visszaküldték fontos iratokért és családi értékekért. Kifelé menet azonban az osztrák katonák elfogták, majdnem kivégezték, ám kalandos módon sikerült megszöknie /az értékeket a fejére kötötte/ és a Dunát átúszva Vácnál, megmenekült.
1851­-ben jöhetett újra Magyarországra. Blaskovich Ernővel 1861-ben ismerkedett meg Káposztásmegyeren, ahol Thomas Benson idomítótelepén mindkettőjüknek versenylovai álltak. Ez a találkozás sorsdöntőnek bizonyult, mert mindhárman részeseivé váltak a KINCSEM nevű csodának.

Főhajtásként Hesp mester előtt, álljon itt a korabeli sajtó nekrológja:

"Róbert Hesp, a magyarországi trainerek egyik legismertebb és érdemesebb tagja a napokban körülbelül 64 éves korában Bécsben hirtelen elhalálozott. Mint a híres Kincsem idomárja szélesebb körökben is ismeretes volt ő, s talán egyedüli volt az angol trainerek közt, ki a magyar nyelvet teljesen érté és beszélte.
Hesp Róbert az 1850-es évek elején jött Magyarországba, ha jól emlékszünk néhai gr. Károlyi István Fóthi róka-kopóihoz mint Huntsman. A Fóthi falka ekkor másodízben (az első már az 1840-es évek elején) szerveztetett. Gróf Károlyi Sándor volt a falkanagy.
Különféle okok miatt a 1860-as évek elején a falka Csákóra tétetvén át, Robert mester vezeté azt oda, s vezetője is volt azoknak a híres csákói vadászatokon egész 1866-ig, midőn az feloszlott. Ekkor gróf Zichyek s gróf Nádasdy meghívására Polgárdira /Lepsény/ költözött át Hesp mester, hol nyilvános idomító-intézetet nyitott, és gr. Kinsky Zdenko és társai (General Hope) lovait idomítá. Az ő keze alatt nőtte ki magát Gamecock is, melyet oly jónak tartottak, hogy tulajdonosa gr. Nádasdy kiküldé vele Angliába Róbert mestert, s a mén futott is a Cesarewitchben s harmadik lett. 

A 70-es évek közepe felé Gödre költözött át, szintén nyilvános idomító-intézetet nyitván, s oly jó hírneve volt akkor mint idomárnak, hogy istállójában mindig 25-30 ló volt. Sok jó ló került ki keze alól a verseny pályára, de mindannyit fölülmúlta Kincsem, s meg kell adni a megboldogultnak, hogy ő nagy gonddal és vigyázattal is volt reá. Négy év alatt, annyi sok utazáson keresztül Németországba, Franchonba és Angliába soha semmi baja sem lett a kanczának, s ez tette lehetővé, hogy Kincsem oly roppant összegeket keresett.
Szinte Hesp alatt tanult futni és 2 éves korában győzni Bálvány is, továbbá La Roussotte, Ready Money melyekkel szintén átment Angliába, de ez anyaggal nem volt szerencséje. A múlt ősszel Hesp mester átköltözött Tatára, mintegy cserét csinálván Mr. Greaveszel, ki a gödi telepet vette át tőle. Sokat remélt e változástól, azt hitte, hogy ismét hozzá fordul a szerencse. Ám csalódott. /26 lovat idomított az utolsó évében Tatán/ A véletlen nem engedett neki időt reá. Mr. Hesp nagy családdal bírt, s emellett fiai és leányai nevelésére tőle telhetőleg gondot fordított. Neje szintén angol nő, de szintén tökéletesen beszéli a magyar nyelvet, valamint gyermekeik is. Halála hírét bizonyára sajnálattal hallják Magyarországon még sokan, kik őt fiatalságában a csákói vadászatokról ismerték, midőn kedvenczök volt, s ő meg is érdemlette azt, mert teljes életében derék munkás ember volt."

Brenyó József írása 

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsem.blog.hu/api/trackback/id/tr8218391463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása